Koken
Garnalen koken stap voor stap
Heb je garnalen gevangen dan zijn ze grijs. De bekende roze kleur krijgen ze pas na het koken. We leggen stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen.
-
Leg de garnalen in kratje en spoel ze af met koud water. Zelf doen we dat altijd in de tuin met een tuinslang. Heb je geen tuin, gebruik dan een vergiet en de keukenkraan.
-
Vul een grote (soep)pan voor 3/4 met (zee)water of voeg 3 theelepels zout toe aan gewoon kraanwater en breng deze aan de kook. U kunt de garnalen, zonder toevoeging van zout, ook in schoon zeewater koken.
-
Zodra het water kookt gooit u er een portie garnalen = een vergiet in. Zodra dit is gebeurd, even goed doorroeren zodat het warme water zich goed verspreidt.
-
Zodra het water weer begint te koken stelt u de kookwekker in op 1 minuut en 25 seconden.
Hierna zijn uw garnalen gekookt. Let wel: hoe meer garnalen u in de pan doet, hoe langer het water nodig heeft om weer aan de kook te raken. Hierdoor kunnen de garnalen nog wel eens té zacht worden. Begin daarom met kleinere porties. -
Giet de garnalen na het koken direct af in een vergiet en vang het water op in een emmer. Spreid de garnalen nu direct buiten uit op kranten of op een laken of nog beter in kratjes met gaatjes in de bodem, om ze snel te laten uitwasemen en afkoelen. Als de garnalen helemaal zijn afgekoeld, zijn ze klaar om gepeld te worden. Let tijdens het afkoelen buiten wel op de aanwezigheid van meeuwen, kraaien, katten en vliegen. Tijdens het afkoelen mogen de garnalen niet worden afgedekt.
-
Afgekoeld? Dan is het tijd om te pellen!
LET OP: Bij het afgieten van de garnaal, het hete water opvangen en opnieuw gebruiken. Voor de volgende kook opnieuw 1 theelepeltje zout aan water toevoegen.


Maak jouw eigen website met JouwWeb